Potter Kihívás

Tizenegyedik történet

2015. augusztus 05. - potterkihívás

Sziasztok! 

James Potter nagyon kitartó, hiszen ma este is ő fog benneteket szórakoztatni, de remélhetőleg ezt senki nem bánja. 

james_potter_by_liabatman-d4zztm7.jpgCÍM: Tudod, hogy nincs bocsánat
CSAPAT: James Potter
KATEGÓRIA: Auror
KULCS: "A hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő sem tud hinni senkinek."
TITKOS KULCS: Godric's hollow
JOGOK: J. K. Rowling
MŰFAJ: dráma, angst, lélektani
FIGYELMEZTETÉS(EK): slash, OOC karakterek
KORHATÁR: 16
TARTALOM: „Néha azt éreztem, nem bírom tovább és vallani akarok: elmondani Lilynek, hogy mást szeretek, és Siriusnak, hogy képtelen vagyok elhagyni azt, aki szíve alatt hordja gyermekem. Így inkább hazudtam mindkettőjüknek. El tudod képzelni, milyen nehéz volt ez?”
MEGJEGYZÉS: a címet József Attila verse ihlette, a fejezetek elején szereplő idézetek pedig – sorrendben – Lakatos Menyhért, Berkesi András és Márai Sándor zseniális elméjéből pattantak ki, én csak csendes rajongással kölcsönvettem őket.

 

A történetet ide kattintva elérheted, de ne felejtsd el, hogy az író minden visszajelzést örömmel fogad. Köszönjük!

Endra és Saphrina

A bejegyzés trackback címe:

https://potterkihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr997682280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirondelle 2015.08.23. 14:40:51

Kedves Író!

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
James volt a főhős, ráadásul egyes szám első személyben adja elő a történetét, szerintem rendben.
Igen

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
James foglalkozása alapjaként szolgált a fő konfliktusnak, viszont nem kapott több szerepet, inkább csak ürügy volt, hogy kibontakozhasson egy dráma. Nem láttuk Jamest aurorként működni.
2 pont

3. Kulcsok:
a) Idézet:
Nem volt benne szó szerint, de nem is volt rá szükség, a történet egészét áthatotta. James hazudott a világnak, és aztán végül ő maga sem volt képes hinni senkinek, ez szerintem nagyon jól sikerült.
5 pont

b) Titkos kulcs:
Meglehetősen mázlista voltál, hogy James mellé ezt a kulcsot kaptad. Ha már Lily Luna lett volna a főszereplő, az szerintem jobban megizzasztott volna. Ezen a helyszínen játszódik az egész történet, mégsem éreztem, hogy kulcsfontossága van. Jobban megmagyarázhattad volna, hogy miért ezt a helységet választották búvóhelyül, miért találták megfelelőnek, stb. Szerette-e a főhős, otthonává vált vagy nem. Inkább csak elvolt ez a kulcs a háttérben.
4 pont

4. Karakterek:
Nekem kicsit önsajnáltatásnak tűnt már a vége felé, amit James csinált. Az elején még nem éreztem ezt, csak a vége felé. Ennek ellenére nagyon jól sikerül ábrázolnod a jellemét a dilemmáin, gyötrődésein, gondolatain keresztül. Lupin tetszett a legjobban, lágy, törődő, kedves volt, épp ilyennek is szeretem. Sirius nekem kicsit beletörődő volt, bár végül is meg lehet érteni a viselkedését, ha jön a gyerek, kerek a család, neki nem nagyon van már ott helye, még akkor is, ha máshogy beszélték meg. Felülkerekedett benne valami jobb érzés, ez tetszett.
5 pont

5. Cselekmény:
Érdeklődéssel figyeltem a jeleneteket, végig lekötött az egész történet. Ahol James elmegy Lupinhoz, ott szinte rágtam a körmömet, hogy jó ég, mi lesz ebből, meg is néztem gyorsan a figyelmeztetéseket, de nem volt köztük sem gyilkosság, sem nemi erőszak, jót nevettem magamon. Ám akadt pár dolog, amit nem értettem. Ha James egyértelműen homoszexuális volt, hogy tudott mintaférjként működni az ágyban Lilyvel? Valami utalás lehetett volna, hogy inkább biszexuális. Egy helyen James ellentmond magának. „Lily úgy tudta, és tudja a mai napig, hogy rajta kívül nincs más ember az életemben; könnyű volt, hiszen mindent feltétel nélkül elhitt nekem.” Pár sorral lejjebb meg ez áll: „Lily talán sejtette, hogy van valakim” De olyan nagy gondot nem éreztem a cselekményben, számomra logikus, követhető volt, és élvezetes is.
4 pont

6. Helyesírás, stílus:
Itt-ott párbeszédeknél volt némi hiba, de helyesírási hiba szinte nem is volt, nagyon igényes lett a szöveg ebből a szempontból. Viszont ez a rengeteg szókép olyan sűrűvé tette, hogy néhol alig tudtam kihámozni belőle a történetet. Pár kifejezés képzavaros is volt, a többsége azért elég jól sikerült. Akadt néhány olyan hosszú mondat is, hogy kezdtem elfáradni a végére. Lehetett volna több párbeszédes rész, nekem kicsit sok volt a leírás.
4 pont

7. Egyéni vélemény:
A kevesebb több elvét vallom, megmondom őszintén, nem az én világom ez a tömény érzelem. Úgy vagyok vele, hogy ha csak néhány helyen fordul elő egy történetben erős kifejező erejű szókép, érzelmi töltés, akkor az sokkal nagyobbat üt, mintha az egész történet faltól falig ilyen lenne. Szomorú, megrázó történetet elő lehet adni úgy is, hogy csak utalások történnek az érzelmekre, de a szívem mégis úgy összefacsarodik tőle, hogy két napig nem térek magamhoz. Itt viszont rám van ömlesztve a főhős összes gondolata és érzelme, és körülbelül fuldoklom tőle. Nem felkínálod őt azonosulásra, hanem máris belekényszerítesz az agyába, hogy érezzek együtt vele. Igazi nehéz munka szimpátiát ébreszteni az olvasóban az olyan karakter irányában, aki elítélhető dolgot művelt, mint például itt a házasságtörés. De nem lehetetlen. Úgy érzem, ez itt most nem sikerült annyira, legalábbis az én szimpátiámat nem nyerte el olyan nagyon. Ezt tényleg nagyon sajnálom, mert igényes kis történetet raktál össze. A jelen idejű történetmesélést sem kedvelem, ám ez megint csak egyéni nyavalya. Remélem, nem bántottalak meg ezekkel, amiket írtam, nagy részük tényleg csak szubjektív vélemény. Engem nem kell alapul venni, szerintem a többségnek be fog jönni a történet. És azért voltak benne részek, amik nagyon is tetszettek, például az idézetek is nagyon szuperül illettek egy-egy rész elejére.
3 pont

Üdv: Hirondelle, Kritika Klub (megtalálsz minket a Merengő fórumán)

Quilly 2015.08.23. 18:49:07

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
Igen, a főszereplő James Potter volt, róla és a két személyről, akit szeretett szólt a történet.

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
James életcélja volt, hogy auror legyen, és ezért képes volt feláldozni mindent, ezek között Sirius szerelmét – ez okozta a történet fő konfliktusát.
5 pont

3. Kulcsok: Megfelelt-e a történet a kapott kulcsoknak, mennyire volt szerves része a cselekménynek?
Nyilvános kulcs: James nem mondta el Lilynek Siriust és Siriusnak a Lilyhez fűződő kapcsolatát, így nem tudott hinni abban, hogy Sirius még mindig szereti. Jól használtad fel ezt a kulcsot.
5 pont

Titkos kulcs: Godric's Hollow-nak is kulcsszerepe volt, nemcsak Potterék és Voldemort végzete miatt, hanem inkább azért, mert ez a hely és lakás James bizalmatlanságának – mind Sirius felé, mert James nem akarta, hogy a másik tudja, hol van a ház; mind Lily felé, mert James nem mondta el, miért nem akarja Siriust titokgazdának – jelképe volt.
5 pont

4. Karakterek: OOC-karakterek, mennyire sikerült az írónak eltalálnia az adott karaktert?
Hogy mennyire voltak könyvhűek a karakterek... nehéz megállapítani. Siriust és Remust csak tizenkét évvel később, teljesen más szerepben láthattuk, a Jamesről és Lilyről pedig keveset tudunk. James mindenképpen megfelelt a rowlingiaknak, és őt ismerjük meg leginkább a történet során: elég mélyre merülhetünk a lelkébe. Sirius túl alkalmazkodó, túl megadó, túl szelíd volt – ő nem ilyen volt tizenkét évvel később, de a tapasztalatok elég erőteljesen átformálhatták. Remus sohasem volt elég bátor, hogy a barátaival szemben lépjen fel, de ez az alázatossága szintén túlzás volt, bár a Harry Potter-regények alatt nem keveredett hasonló helyzetbe. Lily érzéseire pedig a történet során meglepően ritkán pazarolt James gondolatot – pedig ő volt a másik, akit szeretett. De furcsa, hogy Lily soha nem vette észre, hogy ő nem lehet az első Jamesnek – vagy, ha észrevette, miért nem zavarta jobban. Úgy általában Lily díszletként funkcionált – Harrykéről nem is szólva –, nem zavarta meg saját magával James köreit.
Ezzel együtt mélyen, átélhetően mutattad be James tépelődését és furcsán kifacsarodott kapcsolatait.
5 pont

5. Cselekmény: Mennyire volt kidolgozott a történet, átlátható, logikus-e a cselekmény, maradt-e elvarratlan szál?
Azon gondolkoztam, hogy ez végül is egy majdnem canon történet a kevésbé konzervatívok számára, szóval tudni véltük, mi miért történik. Ennek ellenére nem volt kiszámítható, mert nem tűnt canonnak, és különben sem a külső történések számítottak, hanem James tépelődése.
A történet izgalmasan kezdődött: néma, feszült csendben, nem a szakítás szavaival, hanem utána. Az első rész szinte teljesen a szereplők lelkében játszódott, és létrejöttek a történet alapjai. A második rész mozgalmasabb volt, James megpróbálta legalább magában tisztázni, mit érez, és mit szeretne. A harmadik részben nyugvópontra értünk, Sirius és James ismét közelebb sodródott egymáshoz, és James szinte döntött – amikor a sors lesújtott. Bár lehetett tudni, hogy ez lesz a történet vége, ez nem vette el a tragédia élét – mivel a konfliktus nem Voldemort és a Főnix Rendje között húzódott.
5 pont

6. Helyesírás, stílus: Formailag és nyelvtanilag rendben volt-e a történet?
A stílus gyönyörű volt, de kellett egy kis idő, amíg belerázódott az ember az egyedien szőtt mondatok pókhálójába.

Ami a szöveg hibáit illeti – lenne három javítási javaslatom:
• „Tudatom tompán izzik a hallgatásba (!), koponyám falán megszürkült pernyékkel peregnek az emlékek.” – inkább hallgatásban
• „A konyhapultra támaszkodik, tenyere alatt finoman reccsen a megszáradt kenyérmorzsa, gerince homorú (!) ívben feszül a görnyedt tartásba.” – inkább domború, hiába hangzik ez túl prózaian
• mugli-dohány – esetleg mugli dohány

Valamint találtam öt helyesírási hibát:
• szem forgatva – szemforgatva
• egyetlen egy – egyetlenegy
• lumost – Lumost
• lelkiismeret furdalásom – lelkiismeret-furdalásom
• godric's hollow-i – Godric's Hollow-i (a kéttagú városnevek nagy kezdőbetűje megmarad, ha -i képzőt csatolunk hozzá, pl. New York-i)
4 pont

7. Egyéni vélemény: Mindettől függetlenül tetszett/nem tetszett a történet és miért?
Tetszett a történet, mert tetszett a stílus és a téma is.
5 pont
süti beállítások módosítása