Potter Kihívás

Kilencedik történet

2015. augusztus 03. - potterkihívás

Sziasztok! 

A mai történetünkben a mindenki által bohókásnak gondolt James Potterrel találkozhattok. 

 

that_james_potter_by_viria13-d33bcqd.jpgCÍM: A legnagyobb kincs
CSAPAT: James
KATEGÓRIA: Auror
KULCS: "Vannak dolgok, amik nemcsak meghatározzák a sorsokat, hanem be is határolják, és ezen nem segítenek az álmok."
TITKOS KULCS: Három Seprű
JOGOK: Minden jog J. K. Rowlingot illeti.
MŰFAJ: Dráma, Humor
FIGYELMEZTETÉS(EK): Erőszak, szereplő halála
KORHATÁR: 16
TARTALOM: Egy hihetetlen bűbáj, „fogság”, majd a vég.

 

 

Ha elolvastad a történetet - amit ide kattintva érhetsz el -, ne felejtsd el, hogy az író szívesen fogad mindenféle visszajelzést. Köszönjük!

Endra és Saphrina

A bejegyzés trackback címe:

https://potterkihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr857676320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SlytHay 2015.08.13. 14:48:18

Kedves Író!

1. Csapat:
Az eseményeket James szemén át látjuk, az ő oldalát ismerjük meg a történteknek. A válasz egyértelmű.
IGEN

2. Kategória: 3 pont
Azt ugyebár tudjuk, hogy James auror. Ezt a történet is abszolút megerősíti. Azonban azon kívül, hogy a Fidelius alatt szenved a tehetetlenségtől, hogy nem veheti fel ténylegesen a harcot a halálfalókkal, ez nem igazán lényeges. A kategóriának szerintem ennél többet kellene jelentenie, fajsúlyosabb tényezőjének kellene lennie a történetnek, még akkor is, ha a főszereplőd auror, és ezáltal az elejétől a végéig jelen van a kategória elvont értelemben a történetben. Viszont James aurorsága is hozzájárul ahhoz, hogy a jóslat rá és Lilyre, illetve a fiukra is passzol, tehát komolyszerepe van. De ettől függetlenül is úgy érzem, hogy nem elég hangsúlyos, ne haragudj.

3. Kulcsok: 4 pont (idézet) + 3 pont (titkos)
Az idézet jól körbeöleli a történetet, többszörösen is megjelenik. Szó szerint is felhasználtad a kulcsot, és szerencsére nem éreztem erőltetettnek; Dumbledore szájából egyáltalán nem hangzik idegennek egy ilyen mondat, sőt. Ebben a bizonyos beszélgetésben ugye a kulcs jelöli a jóslatot. Ezután megjelennek a szó szerinti határok is, melyeket a Fidelius és vele a ház falai képviselnek James számára, megfosztva őt a szabad cselekvéstől, bezártságra ítélve őt – és még ha jó okkal is történik mindez, Jamesnek ez egy igen nehéz megmérettetés, miközben csak álmodozhat a veszélymentes és szabad életről. Azért nem adok maximum pontot, mert valami még mindig hiányzik, valami mélyebben megragadott jelentés, érzem, még ha nem is tudom most pontosan megfogalmazni, hogy mi is az.
A Három Seprű hosszabb jelenetben szerepel helyszínként, ahol egy igen fontos beszélgetés zajlik James és Dumbledore között… Viszont ennél több jelentősége nincs is – legalábbis én nem fedeztem fel semmi extrát. Ha nem érne ugyanannyi pontot a titkos kulcs, mint az idézet kulcs, és egyértelműen csak az lett volna a feladat, hogy a történetben jelenjen meg a helyszín, akkor abszolút rendben is lenne. Így azonban számomra egy kicsit kevésnek bizonyult ez a kulcs, mivel nincs igazán jelentősége annak, hogy a Három Seprűben ejtették meg ezt a beszélgetést; az álca miatt akár Zonkó Csodabazárában is összefuthattak volna, maximum ott nem szolgálták volna őket itallal.

4. Karakterek: 4 pont
A szereplők többnyire rendben vannak, noha néhol kissé sablonossá váltak, de utána sikerült megint visszatalálniuk önmagukhoz. James karakterében kimondottan tetszett, hogy több oldalát is megvillantottad. Illetve ami számomra a leginkább élő és igazán jameses jellemmé tette, az az, hogy mennyire nem bírja a hozamosabb ideig tartó bezártságot, a tétlenséget – mindig is egy szabad lelkű, kissé cselekvéskényszeres mágusként képzeltem el, aki sosem marad nyugton, akinek állandóan tennie kell valamit, mindegy mit, csak ne kelljen tétlenül egy helyben ülnie.

5. Cselekmény: 4 pont
Ugyan nekem kissé túl lineáris a cselekmény, mégis van eleje a történetnek, ahonnan aztán szépen, folyamatosan halad a befejezésig. Logikai buktatókat sem fedeztem fel, talán néhol egy kis kifejtés még jót tett volna a történetnek. Érdekes ötletnek tartom, hogy a Lilyt és Harryt összekapcsoló szeretetmágia már a Fidelius kiszórásakor láthatóan megnyilvánult. Arra mondjuk még kíváncsi lettem volna, hogy ezt a jelenséget teljesen random módon idézte elő a varázsige, vagy maga Dumbledore ügyködött szokásához híven valamit annak a bizonyos könyvnek a segítségével. Lily várandóssága kicsit szappanoperás csattanóként hatott, de inkább csak az nem tetszett annyira James karakterében, hogy az összeomlásából és reménytelenségéből a már egy éves is elmúlt fia nem tudta kirántani, de egy még nem létező gyerek igen… Nekem ez nagyon unszimpatikus és érthetetlen volt Jamestől… bár abban az állapotban nem gondolkodik tisztán az ember, de… mégis. Ami nagyon tetszett, az a befejezés. James halálának pillanatában a történet is a végére ért, teljesen logikus módon. Ő volt a főszereplő, az ő szemszögéből láthattunk mindent (bár tisztán emlékszem két féregfarkas sorra, amikor az ő szemszögére váltottál, ez meg is akasztott), így abszolút összezavaró lett volna, ha ernyedt testének földre hullása után még megnézzük, hogy mi történt a gyerekszobában is.

6. Helyesírás, stílus: 3 pont
Akadtak elírások és helyesírási hibák. A leíró részek rendben voltak. Ami leginkább zavart, az a párbeszédek görcsösen összerakott mondatai. Akadozóvá, hamisan túlkomponálttá tették a beszélgetéseket. Kicsit olyan, mintha egy szigorúan szó szerinti, még nem finomhangolt fordítást olvastam volna.

7. Egyéni vélemény: 3 pont
Összességében jó kis novella ez, és egyáltalán nem okozott gondot vagy kedvetlenséget a másodszori elolvasása sem, de mégis voltak számomra hiányosságai és megakasztó részletei, amik csökkentették az olvasási élményt. A mancsgramot megmosolyogtam. :)

Köszönöm, hogy olvashattam a történetedet!

Üdv,
SlytHay

Minnie Black 2015.08.18. 13:49:24

Szia!

Nem sok olyan történetet olvastam, ami erről az időszakról szólna, de ügyesen bemutattad, hogyan élhettek Jamesék a Roxfort után.:)

Csapat: Nincs kifogásom, James volt a főszereplő, ahogy azt megjelölted. Abszolút megfelelt.:)

Kategória: Az az igazság, hogy az elején még volt jelentősége, utána viszont úgy érzem, hogy annyira már nem. Ugye az alapgondolat az, hogy James gyötrődik, amiért aurorként bezárva él, nem lehet hasznára a varázsvilágnak. És ez így jó is, csakhogy szerintem ez nála sokkal inkább a jelleméhez köthető, nem pedig a munkájából adódó szerepvállaláshoz. Megállja a helyét, de lehetett volna hangsúlyosabb is. 3 pont

Kulcsok: Ez a második történet, amit elolvastam, és amiben ez az idézet szerepelt kulcsként, és rájöttem, hogy ezért ez egy nehéz mondat. Mármint nehéz úgy elhelyezni, hogy az a kontextusnak megfeleljen, és ne keltsen erőltetett hatást. Sikerült is, és bár csak egyszer találkoztam vele (lehet, hogy többször is szerepelt, csak rém figyelmetlen vagyok), számomra az idézet jelentése összefonódott James fogságával is.:) 5 pont
A titkos kulcsnál viszont már nem éreztem ezt, mert ugyan megjelent, jelképes szerepet nem nagyon kapott. De ez saját vélemény. 3 pont

Karakterek: Alapjaiban mindenkit jól eltaláltál, sőt, Lilynél különösen tetszett, ahogy megalkottad az aggódó, végtelenül szeretetteljes anya képét, mert őt pontosan így képzelném el.:) Kihozza a legjobbat az adott helyzetből, nem nyafog, és igazi édesanyaként viselkedik. Jamest is jól visszaadtad, de belőle nekem hiányzott valami. Talán az a valami, ami őt Tekergővé teszi. Tudom, hogy itt már felnőtt, mégis hiányzott a bohókás énje. Persze ez egy komorabb hangvételű történet, de mégis… Másrészt szerintem ő nem az a típus, aki ennyire begubózik. Nyilván rosszul éli meg a bezártságot, viszont őt ennél erősebb jellemnek képzelem, aki szívósan viseli még az ilyen helyzeteket is (pont úgy, ahogy Lily). 4 pont

Cselekmény: Nem tudok belekötni. Érthető, jól megmagyaráztál mindent, és egy szépen összefoglalt képet adtál arról az időszakról, amit szegények bezárva töltöttek.:) Kifejezetten tetszett, hogy ennyi magyarázatot fűztél a Fidelius-bűbájhoz, mert ezzel jól kiemelted, hogy milyen fontos szerepe van. Jellemfejlődésre építettél, ami meg is történt, és az egész jól illeszkedik a könyvekhez.:) 5 pont

Helyesírás, stílus: Talán egy-két hibával találkoztam, de semmi szörnyűvel.:) Esetleg bővebben is jellemezhetted volna a Három Seprűt és Potter-házat, elvégre cselekmény nagyrészt ott zajlott. 4 pont

Egyéni vélemény: Jó történet, szomorú ugyan, de egy szépen bemutatott verziója annak a lelki folyamatnak, amit James kénytelen volt végigszenvedni a bezártsága alatt.:) Nagyon tetszett, amit a szülői gondviselésről írtál, mert az annyira igaz, és annyira megváltoztatja az embert – még az olyanokat is, mint a Tekergők. Lily szeretetteljes, gondoskodó ábrázolásával is nagyon meg voltam elégedve, illetőleg ezt a mondatot kiváltképp szerettem: „Lily az időközben nyugtalanná váló kisbabát csitította a kanapén ülve, a Harry fülébe suttogott édes, anyai szavak alig voltak hangosabbak egy légy zümmögésénél.” Igazán szép és beszédes megfogalmazás (ha érted, mire gondolok). Örülök, hogy olvashattam.:) 4 pont

Hirondelle 2015.08.19. 16:20:33

Kedves Író!

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
James állt a középpontban, ő volt a főhős.
Igen

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
James auror volt, a halálfalók üldözésével pedig ugye még jobban magára vonta a bajt, ha a Harry miatti jóslat nem lett volna elég, ez jól belepasszolt a történetbe, viszont ez a sztori nagy részében szinte el is felejtődött, nem kapott több szerepet.
3 pont

3. Kulcsok:
a) Idézet:
Pontosan beleilleszkedett a ficbe az idézet, annyira belesimult a szövegkörnyezetbe, hogy le a kalappal. Viszont azt a részét, hogy „álmok”, valahogy lehetett volna még ragozni.
4 pont

b) Titkos kulcs:
Ezt is elég helyénvalónak éreztem, hogy egy kocsmában, azaz nyilvános helyen, de mégis inkognitóban és Disaudióval védve beszéli meg a két szereplő a fontos dolgokat, ez is tetszett. De ezzel ki is fújt, nem került elő többet, nem volt kiemelkedő fontossága.
3 pont

4. Karakterek:
James jelleme inkább olyan volt, mintha Siriusról olvastam volna. Sirius volt az, aki nem bírta a bezártságot, ettől függetlenül persze James is utálhatta, de valami egyebet is ki lehetett volna találni, hogy ne legyen ennyire ugyanaz. Az sem volt érthető nekem, hogy amikor belevert a tükörbe, és kezdett elvérezni, szinte feladta. Ezt nehezen tudom róla elképzelni. Dumbledore jelleme elég jól el lett találva, viszont Lilyről nem tudtunk meg sokat. Inkább olyan ideális, háttérben elfekvő mintafeleségnek tűnt, aki nem zavar sok vizet.
3 pont

5. Cselekmény:
Na, itt gondban voltam. Valahol ötletesnek találtam, hogy megláthatjuk, ami úgymond kimaradt a regényből. De ezzel, hogy alapul véve a canon köztudomású eseményeit, írtál belőlük egy novellát, számomra kicsit megspóroltad a fáradságot, hogy új történetet rakj össze új cselekménnyel. A vége is előre tudható volt, annyi újat vittél bele, hogy Lily megint gyermeket vár. Oké, összeszedegetted a morzsákat, amik erről az időszakról fellelhetők voltak, és szépen összeraktad egy kerek egésszé, hogy lássuk, hogyan történt volna ez az eseménysor, ezt értékeltem. De végig abban reménykedtem, hogy a végére csavarsz egyet a történeten, vagy beleviszel valami igazán meglepőt, ami addig nem volt ott, de akár benne is lehetett volna, ám teljesen követted a könyvet. Így aztán hiányérzetem maradt. De magát a novellát ügyesen összeszőtted, logikus, következetes volt minden, akár még bele is lehetne valahova illeszteni a könyvekbe.
3 pont

6. Helyesírás, stílus:
Akadt itt-ott szóismétlés, véletlen szemszögváltás meg furcsán, kicsit magyartalanul összerakott mondat. Páros szerveket egyes számban kellene írni. Olyan nagy problémákat viszont nem éreztem.
4 pont

7. Egyéni vélemény:
Ha már azt a címet adtad a történetnek, amit, akkor valahogy azt vártam, hogy a kis Harry jobban előtérben lesz. Ezzel szemben behoztad a képbe azt, hogy Lily újból gyermeket vár, és innen nem értettem, hogy most a cím mire utal, vagy inkább hogy melyik gyerekre. Úgy tűnt nekem, mintha az új gyerek valahogy fontosabb lett volna Jamesnek, mint a meglevő. Ez az új terhesség inkább csak bezavart a történetbe, szerintem kihagyhattad volna. És hát végig tudni lehetett, mi lesz a végeredmény, ahogy a könyvekből ezt már ismerni lehet. Ugyanakkor mégis lekötött a történet, kíváncsi voltam, hogyan oldod majd meg a végét.
3 pont

Üdv: Hirondelle, Kritika Klub (megtalálsz minket a Merengő fórumán)

Quilly 2015.08.23. 19:41:39

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
Igen, James Potter volt a főszereplő, az ő életének egy szakaszáról szólt a történet.

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
Az tény, hogy James auror volt, de ennek egyáltalán nem volt szerepe a történet szempontjából.
2 pont

3. Kulcsok: Megfelelt-e a történet a kapott kulcsoknak, mennyire volt szerves része a cselekménynek?
Nyilvános kulcs: A kulcs igaz volt az egész történetre, mégis elég általános jelentéssel bírt, nem e körül forgott a történet.
4 pont

Titkos kulcs: Szerepelt a történetben, de nem játszott kulcsszerepet, akármilyen más helyszínen is találkozhatott volna James és Dumbledore.
3 pont

4. Karakterek: OOC-karakterek, mennyire sikerült az írónak eltalálnia az adott karaktert?
A karakterek könyvhűek voltak, bár azért az, hogy James, a komoly auror ennyire nem bírta a bezártságot, furcsa volt.
4 pont

5. Cselekmény: Mennyire volt kidolgozott a történet, átlátható, logikus-e a cselekmény, maradt-e elvarratlan szál?
A cselekmény követhető volt, hűen igazodott a regényekhez. Jól teremtetted meg a sötét hangulatot.
5 pont

6. Helyesírás, stílus: Formailag és nyelvtanilag rendben volt-e a történet?
A stílus kellemes volt, de néha lehetett túl bonyolult, magyartalan mondatokkal találkozni.
Helyesírási hibák és javítási javaslatok:
• "közlékenyebbé" – Javasolnám a klasszikus magyar idézőjelet: „közlékenyebbé”
• godric's hollow-i – Godric's Hollow-i (a kéttagú városnevek nagy kezdőbetűje megmarad, ha -i képzőt csatolunk hozzá, pl. New York-i)
• „– Késik – szólalt meg James az idegtől remegő hangon.” – az „idegtől” szleng kifejezés, az idegességtőlt javasolnám helyette
• Fideliusz-bűbáj – Fidelius-bűbáj
• Varázslatok Működése órák – varázslatok működése órák
• halloween-i [kétszer] – halloweeni
4 pont

7. Egyéni vélemény: Mindettől függetlenül tetszett/nem tetszett a történet és miért?
Rég olvastam canon történetet, és ez most jól esett, bár az AU-t általában jobban szeretem. A nehézkesebb stílus viszont olykor kizökkentett a történetből.
4 pont
süti beállítások módosítása