Potter Kihívás

Tizenötödik történet

2015. augusztus 09. - potterkihívás

Sziasztok!

A sort zárva a mai napon a legkisebb Potterünk, Lily Luna mutatja meg magát a színpadon.

CÍM:  Hova tartozik Lily?
CSAPAT: Lily Luna Potter
KATEGÓRIA: gyógyító
KULCS: "A hazug ember büntetése nem az, hogy nem hisznek neki, hanem az, hogy ő sem tud hinni senkinek."
TITKOS KULCS: Tiltott Rengeteg
JOGOK: Minden jog a fantasztikus J. K. Rowlingé, ami engem illet, az az írás öröme.
MŰFAJ: Általános, Sötét
FIGYELMEZTETÉS(EK): Slash és nemi erőszak említés szintjén, droghasználat, szereplő halála
KORHATÁR: 16
TARTALOM: Vannak dolgok az életben, amiket nagyon akarunk, bár tudjuk, hogy elérhetetlenek. Ez persze még nem riasztott el senkit. Két lehetőség van, addig harcolunk, míg el nem érjük, amit elérhetetlennek hittünk, vagy addig harcolunk, amíg teljesen elsüllyedünk. Család és barátok, akik bármit megtennének értünk, hát ki tudna ebben elsüllyedni? A neve Lily Luna Potter.

Ha elolvastad a történetet, amit ide kattintva megtalálsz, ne felejtsd el véleményezni. Köszönjük!

Endra és Saphrina

A bejegyzés trackback címe:

https://potterkihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr257693872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luthien Lovemagic 2015.08.16. 17:15:06

Kedves író!

Gondolkoznom kellett, mit is írhatnék erről a történetről, mert egy részt nagyon tetszett, más szempontból nagyon nem.

Kezdem a negatívumokkal. Az egyik a mondat szerkesztés. Több helyen találtam értelmetlen mondatot, ahol a tagmondatok nem illettek össze és el kellett gondolkodnom, hogy mit akart jelenteni, amit leírtál. Az elején még ez annyira nem zavart, de a végére kicsit sok volt az ilyen. Javasolnék egy átolvasást. A másik a történetvezetés, ami néhol kissé kusza volt, bár ez az előbbi hibához képest kevésbé volt zavaró. A harmadik a cím: akár hogy próbálom megérteni, hogy miért ezt a címet adtad a történetnek, annál kevésbé értem. Számomra nagyon nem illik a műhöz.

Jöjjenek a pozitívumok. Amit rögtön kiemelnék az az ötlet, megtetszett a leírás, kíváncsi lettem, hogy lesz ezután a leírás után Lily Lunából gyógyító. Nem csalódtam. Végig lekötött a cselekmény, jókor jöttek a fordulatok. Különösen tetszett, hogy nem derült ki rögtön, ki Lily pszichiátere, így végig ezen agyaltam, ami jó figyelemfenntartónak bizonyult. Amit még kiemelnék azok a karakterek. Mind a helyükön voltak, jól jelenítetted meg Lilynek a többiekkel való viszonyát. James olyan volt, mint a nagyapja, ami simán elképzelhető, Harry az Harry volt, Ginny az Ginny, de a legszimpatikusabb Lily mellett Albus volt, igazi bátyként viselkedett. De akik a canon karaktereknél is jobban tetszettek, azok az original karaktereid, mind Zarát, mind az ikreket nagyon megszerettem.

Köszönöm, hogy olvashattam!

LL, Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő fórumon.)

Quilly 2015.08.23. 19:28:05

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
Igen, Lily Luna Potter volt a főszereplő, az ő élete egy fontos szakaszát ismerhettük meg.

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
Az egész történet arról szólt, hogy miért szeretne Lily gyógyító lenni, és a keretet is a gyógyítóvá avatáshoz szükséges pszichológiai vizsgálat adta. Szerintem ez egy igazán ötletes megoldás volt.
5 pont

3. Kulcsok: Megfelelt-e a történet a kapott kulcsoknak, mennyire volt szerves része a cselekménynek?
Nyilvános kulcs: Lily hazudott, ezért Zara és Albus nem hittek neki. Ám arról nem volt szó, hogy ő nem hinne nekik, csak nem tudta elmondani nekik a gondjait.
2 pont

Titkos kulcs: Őszintén szólva bárhol máshol lehetett volna Lily titkos menedéke.
3 pont

4. Karakterek: OOC-karakterek, mennyire sikerült az írónak eltalálnia az adott karaktert?
Valahogy az E/1. ellenére érzelemmentes volt az egész. Lily gyásza nem volt eléggé érzékelhető, nem lehetett érezni, hogy Lilynek minden egyes nap felkelni embert próbáló cselekedet, hogy egyszerűen túlélni próbál, és nem érezni semmit, mialatt az anyjára emlékszik. Ugyanis leginkább az anyjával kapcsolatos emlékeket hiányoltam, azt, amitől fájdalmas a gyász: a hiányt, hogy végérvényesen eltávozott valamelyik szerettünk, és soha többé nem tesz vagy mond valami csak rá jellemzőt. A leírtak alapján Lilyt nem igazán érintette mélyen a megerőszakolása. Ez betudható lenne a gyász miatti eltompultságnak, de mint korábban írtam, ez sem volt annyira átható. És Lilyn kívül nem ismertük meg igazán a szereplőket.
2 pont

5. Cselekmény: Mennyire volt kidolgozott a történet, átlátható, logikus-e a cselekmény, maradt-e elvarratlan szál?
A kerettörténet nagyszerűen illett a „meséhez”, ez egy ügyes megoldás volt.
Az egész történet Ginny halála köré épült. Ehhez képest nincs szinte semmi visszaemlékezés, lineáris a cselekmény – ami fogható a keretre, az érzelemmentességgel együtt. Akkor viszont nincs értelme egy érzésekre épülő történetnek. Nem tudjuk, hogy Ginny milyen típusú betegségben halt meg, és nem vagyunk Lilyvel egyszer sem, amikor anyja betegágyánál ül, és mindenáron segíteni akar neki.
Egyébként logikus volt a cselekmény, ha feltételezzük Lily mély gyászát.
Nem világos számomra, hogy miért az a történet címe, ami. Az, hogy melyik házba kerül Lily, hamar megoldódott, és szerintem hősnőnk anyja kórházba kerülése után nem sokkal eldöntötte, hogy gyógyító lesz, és bár pályaválasztását megnehezítette az egykori drogfüggése, tudta, hogy mit akar kezdeni magával és az életével.
3 pont

6. Helyesírás, stílus: Formailag és nyelvtanilag rendben volt-e a történet?
Lilynek kellemes stílusa volt, és örültem az olykor felbukkanó csípős humornak is.
Nem kevés kisebb helyesírási és nyelvhelyességi hibával, valamint elgépeléssel találkoztam, emellett annak a szabálynak a teljes mellőzésével, miszerint a megszólítások elé is teszünk vesszőt.

Az ebből a tudatlanságból fakadó hibák:
• „Már a bátyáid sem voltak könnyű falat, na de te (vessző) kisasszony…”
• „Nem szeretnél bejönni (vessző) kedves csak simán Lily?”
• „Szia (vessző) Hagrid!”
• „Szia (vessző) Al!”
• „– Nem unjátok még (vessző) szemtelen porontyaim?”
• „Mit keresel itt (vessző) Scorpius?”
• „Mindkettőtöknek nehéz ez, de ahogyan te csinálod, abból nem jöhetsz ki jól (vessző) Lily.”
• „Zara (vessző) kérlek, csak…”
• „ – Akkor ég önnel (vessző) Lily, és egyben üdvözlet köreinkben!”

Az egyéb hibákból is elég sok volt, ki is másoltam őket, de sajnos ezek elvesztek, így nem tudom őket felsorolni.
2 pont

7. Egyéni vélemény: Mindettől függetlenül tetszett/nem tetszett a történet és miért?
A sok hiba zavaró volt a szövegben, és az érzelmek kellő mélységébek hiánya az élvezetes stílus ellenére is zavaró volt.
2 pont

Hirondelle 2015.08.23. 22:33:36

Kedves Író!

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
Lily Luna volt a középpontban, ráadásul egyes szám első személyben is meséli el a történetét.
Igen

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
Valahol a legvégén került elő, hogy Lily Luna gyógyító szeretne lenni, addig ez eszébe sem jutott. Volt valami utalás, szintén a végén, hogy az új bájitaltan tanár kapcsán jött neki ez a cél, de erről menet közben pont nem kaptunk egy jelenetet sem, valamint az anyja betegségéről sem, sem az anyja iránti gyásza nem tűnt valahogy valósághűnek.
3 pont

3. Kulcsok:
a) Idézet:
Az első fele még valamennyire rendben volt, bár Lily Luna inkább titkolózott, nem annyira hazudozott, de a második fele szerintem még bele sem passzolt a szövegkörnyezetbe, és nem éreztem, hogy Lily Luna bárkinek is nem hitt volna.
2 pont

b) Titkos kulcs:
A helyszín nem sok fontossággal bírt. Itt volt a lány titkos búvóhelye, de ezen a helyszínen semmi olyan nem történt, ami előre vitt volna bármit a cselekményben, és akár lehetett volna a búvóhely a Szükség Szobája is.
2 pont

4. Karakterek:
Lily Luna személyisége nekem csapongónak tűnt, és sokszor érthetetlennek. Amikor például nem ment el a saját anyja temetésre, nem láttam megindokolva, miért nem ment el. Azt sem értettem, Harry hogy tűrhette el ezt a viselkedést. Lily Lunának az anyja halála miatti bánatából és gyászából én nem láttam szinte semmit. A megerőszakolást meg csak megemlíti, mintha csak egy esemény lenne a sokból. Lehet, hogy a drog miatt nem fogta fel, mi történt vele, de nekem akkor sem volt hiteles a viselkedése. A beszéde alapján Hagrid inkább tűnt tizenévesnek. Percy távolról sem emlékeztetett önmagára, és nem hinném, hogy ilyen szót használna, hogy „kiskölykök”. Viszont a barátok elég szerethetők lettek, és Jamest meg Albust is sikerült eltalálnod.
3 pont

5. Cselekmény:
A prológust teljesen feleslegesnek találtam, semmi újat nem közölt, ráadásul az olvasóhoz való kiszólás sem mindig jó. A karakterek jellemzése terén neked is azt tudom mondani, hogy jobb a cselekedeteket, párbeszédeken keresztül megmutatni, mint elmesélni, legalábbis ezt tanácsolják. Nem értettem, miért tette a Süveg a lányt a Mardekárba, semmi előjele nem volt. Valami minimális dolgot elejthettél volna a lány jelleméről előtte, amiből még nem kitalálható, de azért nem ennyire légből kapott se ez a dolog. Amikor Lily bement az igazgatói irodába, és látta, hogy mindenki el van szomorodva, akkor akarták elmondani neki a tragédiát, nekem elég furán jött ki, hogy a lány nem azon van, hogy mihamarabb kiszedje belőlük, mi a gond, hanem az iroda berendezését mustrálja. Nem értettem, minek kellett a varázslóknak porszívó, ha egy Tergeo is megoldotta volna a takarítást? A Hagridhoz tett látogatás nem tudom, mi miatt került a történetbe, mit vitt előre a cselekményen. Furcsa volt nekem, hogy ez az első együtt töltött karácsonyuk az anyjuk nélkül, és Lily Luna simán vidámkodik. Nem értettem azt sem, miért érezte magát a lány hibásnak az anyja haláláért, vagy hogy James miért hibáztatta őt. De ami a legjobban zavart, az a nemi erőszak kezelése. A lányon szinte semmi nyomot nem hagyott az esemény, ez pedig nekem nem volt hiteles. A címet sem értettem, miért pont ezt adtad neki.
2 pont

6. Helyesírás, stílus:
Néhol kicsit nehézkesnek éreztem a megfogalmazást. Rengeteg vesszőhiba fordult elő, és több helyen is volt, ahol láthatóan elkezdtél egy mondatot, aztán máshogy folytattad, csak a fele úgy maradt. Páros szerveket egyes számba kellene írni. Sok helyen furcsán nem odaillő szavakat, kifejezéseket használtál.
3 pont

7. Egyéni vélemény:
Lily személyiségét sajnos nem sikerült megkedveltetned velem. Hisztis volt, és mindig mindent a saját szempontjából nézett, nem nagyon gondolt másokra, csak saját magára. Pont az az embertípus, akit messze elkerülök, így aztán nem is igazán sikerült azonosulnom vele, hiába az egyes szám első személyű narráció. Egyébként ez az egyik nagy hátránya ennek az E/1-nek: ha a karakter véletlenül nem olyanra sikerül, amilyennel az olvasó azonosulni tudna, ez csak még távolabb löki tőle. A vége megoldás érdekes volt, de ha jól értem, akkor ezt az egész sztorit a lány meséli a gyógyítónak? Ezt így párbeszédekkel, mindennel együtt? Mert ha igen, az így kicsit furán jön ki. Ne haragudj, hogy lepontoztalak, sajnos nem került a kedvenceim közé a történet.
2 pont

Üdv: Hirondelle, Kritika Klub (megtalálsz minket a Merengő fórumán)
süti beállítások módosítása