Potter Kihívás

Nyolcadik történet

2015. augusztus 02. - potterkihívás

Sziasztok! 

Ma ismételten a legkisebb Potter kerül a főszerepbe, vagyis Lily Luna.

d195b858f6d5739ee45733bec43012e6.jpgCÍM: Wrong place, wrong time
CSAPAT: Lily Luna Potter
KATEGÓRIA: Professzor
KULCS: "Bármerre menekültem is, mindenütt téged láttalak magam előtt."
TITKOS KULCS: Grimmauld tér 12
JOGOK: J. K. Rowling
MŰFAJ: humor, romantika, dráma
FIGYELMEZTETÉS(EK): AU, enyhe H/C a történet vége felé, OOC karakterek, fluff
KORHATÁR: 16
TARTALOM: Lily Potternek harmadéves lévén a Mágus Akadémián, öt hónapos kötelező gyakorlatot kell eltöltenie egy választott professzor mellett. Ekkor még nem is sejti, hogy a döntése nem csak az ő életét fogja fenekestül felforgatni.
MEGJEGYZÉS: A bevezető elején a csillaggal jelölt jelenet szó szerinti idézet a Harry Potter és a halál ereklyéi című könyvből Tóth Tamás Boldizsár fordításában. A későbbiekben az idézet Edgar Allan Poe Helénához című verséből származik.

 

Ha elolvastad a történetet - amit ide kattintva elérhetsz -, ne felejts el nyomot hagyni magad után. Köszönjük!

Endra és Saphrina

A bejegyzés trackback címe:

https://potterkihivas.blog.hu/api/trackback/id/tr997674162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luthien Lovemagic 2015.08.16. 21:10:00

Kedves író!

Wow! Bocs, ez nem túl értelmes így elsőre, de szóhoz sem jutok. Ez a történet zseniális volt. Minden karakterével, mozzanatával, jelenetével együtt. Minden olyan jól volt megszerkesztve, „papírra” víve, hogy öröm volt olvasni. Az ilyen történetekre szoktam azt mondani, hogy letehetetlen. Ajaj, mielőtt még túláradó ódákat zengenék, nézzük részletesebben :)

A karakterek: Lilyt imádtam, jó volt Perselusszal, jó volt Scorpiusszal és jó volt a végén Dracóval is. Nagyon jól építetted föl a karaktert, és jó embereket választottál mellé. Működött köztük a kapcsolatdinamika és a kémia. Főleg a Perselus-Lily barátság, ilyen jót még nem olvastam. Olyan élvezetes volt olvasni a csipkelődésüket, több helyen hangosan nevettem. Haláliak voltak.

Időutazás: Megleptél, kellemesen. Ritkán tudják jól megcsinálni, de neked döbbenetesen jóra sikerült. Nagyon jó volt az elgondolás, amit maximálisan meg is valósították. A végén az Exmemoriem érthető és szükséges volt. Tökéletes lezárás.

Köszönöm, hogy olvashattam! Még el fogom egy párszor :)

LL, Kritika Klub (Megtalálsz minket a Merengő fórumon.)

Minnie Black 2015.08.19. 16:29:07

Szia!

Töredelmesen bevallom, hogy nem szeretem Draco és Piton karakterét (sőt, a könyvekben kifejezetten utáltam őket), azonban a történeted olyan szuper, hogy még ezt is feledtette velem.:)

Csapat: Sok jelentős szereplőt vonultattál fel, de egyikük sem „csapta agyon” Lilyt, úgyhogy a csapatnak maradéktalanul megfelelt.:)

Kategória: Szerintem zseniálisan illeszkedik a történethez.:) Mind Lily, mind Piton részéről megjelent, és a történet lényegéhez abszolút hozzáköthető. Érdekes Lilyt elképzelni tanárként, de bebizonyította, hogy megállja majd a helyét, illetőleg egész küzdelmének céljaként lebegett előtte ez a munkakör. 5 pont

Kulcsok: Szép, érzelmes helyzetben használtad fel az idézetet, és ez megint csak az a helyzet, hogy burkoltan ott van az egész történetben. Összekapcsolódik Lily időutazásával, és illeszkedik a másik három szereplőhöz, hiszen számukra is olyan fontos a lány, illetőleg valamilyen szinten ők is összekapcsolódnak Lily által. (Tudom, ez kissé/nagyon kusza lett, és csak remélni merem, hogy érted, mire gondoltam.:D) 5 pont
A titkos kulcsot is olyan jól használtad fel, szorosan kapcsolódik Lily családjához és Siriushoz, akiről annyit hallott, mindemellett pedig a bájitalhoz, ami nagyban meghatározza a jövőjét és a lehetőségeit.:) 5 pont

Karakterek: Imádtam Lilyt, igazi eleven, belevaló lány, aki kitart a céljai mellett, ha kell, foggal-körömmel küzd értük, ugyanakkor van benne valami bájos pimaszság, ami számomra kicsit a nagyapját idézte. Néha nem értettem, hogy kerülhetett a Mardekárba, néha igen, de mindenképpen kidolgozott jellem, pont olyan, akit az ember el tud képzelni Harry és Ginny gyerekeként.:)
Tetszett, amit Perselus karakterével csináltál, és bár nem szerettem meg őt, jópofa volt az az enyhe OOC behatás, amivel megfűszerezted.:D Az ő viselkedése is változott, alkalmazkodott Lilyhez, mégis megőrizted azt a lényeges dolgot, ami Pitont Pitonná teszi. Egyre inkább hajlandó volt partner lenni a gúnyolódásban, kedves piszkálódásban, és megtanulta, hogyan dolgozzon együtt a lánnyal.
Scorpiust kifejezetten kedveltem. Ő az igazi gyerekkori barátot testesítette meg, aki egyenrangú partnere Lilynek. Érett, értelmes ember benyomását keltette, úgyhogy őt könnyű gyógyítóként elképzelni.:) Dracót már kevésbé, de nála nagyon tetszett a vezeklés. Eléggé OOC lett a karaktere, ám pont ezért szimpatikussá tetted őt.:D Kedves és figyelmes volt, illetőleg szépen kifejtetted azt a finom különbséget közte és Scorpius között. 5 pont

Cselekmény: Csak ismételni tudom: zseniális!:D Az egész csavaros, fordulatos, és úgy szuper, ahogy van. Már maga az ötlet is, ahogy Pitont megmented, fantasztikus, nem beszélve Lily folytonos időutazásáról. Tetszettek a visszaemlékezések, főleg mikor Lily éjjel bájitalt főzött, Piton pedig rajtakapta. És a végén is annyira szuper volt, ahogy Lilynek bűntudata lett Scorpius miatt, és végiggondolta, hogy mit tesz. Nehéz, ha az ember több idősíkkal dolgozik, de nagyon ügyesen kezelted őket.:) 5 pont

Helyesírás, stílus: Igazán kellemesen olvastatja magát a történet, szépen fogalmazol, és hibákkal se találkoztam. Jól kifejted, amit kell, a párbeszédek pedig frappánsak.:) 5 pont

Egyéni vélemény: Nagyon, nagyon tetszett, és hidd el, ritkán mondok ilyet olyan történetre, amiben Pitonnak és Dracónak ilyen kardinális szerepe van. Az érzelmek mellett megvolt a maga története, és nem nyomták el egymást. Szépen kifejtetted a szereplők közötti kapcsolatokat, mindegyiknek volt oka, jelentősége, és az egész történet ötletesen kidolgozott elemekkel van tele. Gratulálok hozzá!:) 5 pont

Quilly 2015.08.23. 18:55:34

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
Igen, Lily Luna Potter volt a főszereplő, az ő életének legfontosabb eseményeit követhettük nyomon.

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
Lily professzortanoncsága és Perselus professzorsága lényeges szerepet játszottak a történetben.
5 pont

3. Kulcsok: Megfelelt-e a történet a kapott kulcsoknak, mennyire volt szerves része a cselekménynek?
Nyilvános kulcs: Lilynek biztos Draco járt további élete során a fejében, ám ebből nem jelenhetett meg sok a történetben, és nem is hatotta át azt.
2 pont

Titkos kulcs: Lehetett volna más helyszín is Perselus lakása, csak akkor a fényképeket és Siport mellőznünk kellett volna, ám ezek nem befolyásolták volna döntően a cselekményt.
4 pont

4. Karakterek: OOC-karakterek, mennyire sikerült az írónak eltalálnia az adott karaktert?
A rowlingi szereplők könyvhűek voltak, és imádtam mind a hebrencs, mindig jókedvű – ám szükség esetén komoly – Lilyt, mind Scorpiust, Perselust, Dracót. Remekül ábrázoltad Lily és a három férfi különleges kapcsolatát. Végig reménykedtem, hogy Piton/Lily lesz, de így sem csalódtam.
5 pont

5. Cselekmény: Mennyire volt kidolgozott a történet, átlátható, logikus-e a cselekmény, maradt-e elvarratlan szál?
Nagyszerűen felépített történetet olvashattam, és az időutazást is jól kezelted – bár én egyáltalán nem vagyok szakértő a témában. Izgalmas és eredeti volt a történet, bár egy kicsit fura volt, hogy pont Dracóba szeretett bele Lily, aki akkor tűnt fel először a történet során, így egyáltalán nem lehetett erre számítani.
5 pont

6. Helyesírás, stílus: Formailag és nyelvtanilag rendben volt-e a történet?
A stílus könnyed volt és kellemes, a humor pedig sziporkázóan szellemes. Helyesírási hibával is alig találkoztam:
• Mágus Akadémia – inkább Mágusakadémia vagy mágusakadémia
• a Hop-hálózatot egyszer kis kezdőbetűvel írtad
• “Mi lett volna, ha…?” – az első idézőjelnek lent kellene lennie
• „Néhányszor neki ütötte a kupacot az asztal lapjához, hogy jobban elrendezze a pergameneket, majd a hóna alá kapva a csomagot, (nem kell vessző) elindult a hátsó ajtó felé.”
• tea-fogyasztási – teafogyasztási
És volt hat indokolatlan fehér kijelölés.
5 pont

7. Egyéni vélemény: Mindettől függetlenül tetszett/nem tetszett a történet és miért?
Nagyon tetszett a történet, mivel gyönyörűen ábrázoltad a karakterek közti kapcsolatokat, és a humor is igen kellemes volt. És természetesen a sad end is erős érzelmi töltettel rendelkezett.
5 perc

Hirondelle 2015.08.23. 22:45:02

Kedves Író!

1. Megfelelt-e a történet a csapatának?
Lily Luna volt a főhős, övé volt a szemszög is.
Igen

2. Mennyire felelt meg a történet az adott kategóriának?
Piton professzor itt valóban professzorként működött, Lily is annak tanult, úgyhogy részemről megfelelt.
5 pont

3. Kulcsok:
a) Idézet:
Nem igazán erre alapult a történet. Talán pár bekezdés erejéig volt szerepe a cselekményben. Ha kimaradt volna, akkor sem hiányzott volna különösebben.
2 pont

b) Titkos kulcs:
Tényleg nem volt kimondottan logikus, hogy Piton pont azt a házat vegye meg, ami Siriusé volt, később meg Harryé. A bájitalt főzhették volna simán a Fonó soron is. Nem láttam fontosságát a helyszínnek, hogy miért pont ott kell nekik főzni. Valami konkrét ok hiányzott nekem. Viszont elég sok minden játszódik itt, legalább szerepet kapott a történetben.
3 pont

4. Karakterek:
Lily fiatal volt, aranyos, szeleburdi meg mardekáros, de nekem a viselkedése alapján inkább tizenhat évesnek tűnt, nem húsznak. Piton viszont teljesen pitonos lett, őt imádtam, nagyon jól eltaláltad. Ahogy csipkelődött, büntetett, titkolózott, egyszerűen tökéletes volt. Scorpiust ugye olyanra lehet formálni, amilyenre az író akarja, nekem tetszett a plátóian szerelmes jóbarát karaktere. Draco viszont semennyire sem emlékeztetett önmagára, de hát ott volt az OOC figyelmeztetés.
4 pont

5. Cselekmény:
Szerintem felesleges volt Ádámtól és Évától elindulni, ki lehetett volna hagyni az elejéről TTB fordítását. Ha egyből a kórtermes résznél kezded, szerintem úgy is elég lett volna. Nekem arányaiban sok volt a leíró rész a párbeszédekhez képest. Furcsa volt így varázslókörnyezetben, hogy mugli filmről beszélnek. Lily mély vízbe dobása kapcsán, ha szabad, lenne egy észrevételem. Az azért nem egészen így megy, hogy a tanárnak készülő tanítvány odamegy gyakorlatra, és aztán hopp, tartson egy órát. Ha az van megbeszélve, hogy egy darabig csak megfigyeli az órákat, akkor azt tartják be, ha meg eljutnak odáig, hogy ő tartson órát, akkor előtte alaposan rá kell készülni, hogy az osztály hol tart a tananyagban, óravázlat kell, miegymás, hogy fel tudja venni a fonalat ott, ahol az eredeti tanárral abbamaradt. Vagy ha nem fog becsatlakozni a tananyagba, hanem valami rendhagyó órát fog tartani, arra is elő kell készülni óravázlattal, anyagokkal, hogy egyáltalán mit adjon elő. Nem tudom, varázslóéknál hogy megy ez, de azért szerintem nekik is meg kéne adni a módját. Legalább két mondatot írhattál volna arról, hogy rákészült konkrétan előtte, így nem lett túl hihető. Amúgy lekötött a cselekmény, és igencsak tetszett is az időutazással meg mindennel, az egész odáig vezető eseménysorral, nagyon izgalmasan felépítetted, fenntartottad a figyelmet. Viszont ahol megjelent Draco, az ott számomra érthetetlen volt. Lehet, hogy nem szándékosan, de Piton ilyen részletes bemutatásával, a rengeteg humoros csipkelődéssel, egyebekkel engem érzelmileg arra készítettél rá, hogy Lily majd a fiatalabbik Pitonnal jön össze, így ezután én már nem tudtam azonosulni ezzel a hirtelen jött mindent elsöprő szerelemmel Draco irányában. Meg ha úgy nézem, ő már a harmadik pasi a képben. Az is megfordult a fejemben, hogy Lily és Scorpius már vagy 9 éve ismerik egymást, ezalatt Lily lehetetlen, hogy ne találkozott volna a legjobb barátja családjával. Már akkor is észrevehette volna Dracót, elvégre ő ugyanaz az ember harmincvalahány évesen is. Vagy lehet, már én bonyolítok túl.
3 pont

6. Helyesírás, stílus:
Néhol nem lehetett érteni, kiről van szó, mert váratlanul átváltottál egyik alanyból a másikba, és nem jelezted. Leírásokban itt-ott keverted a jelent a múlttal. Elgépelés is akadt. Összességében viszont nem volt számottevő hiba, nagyon gördülékeny és élvezetes volt a nyelvezet.
4 pont

7. Egyéni vélemény:
Helyenként kicsit vontatottnak éreztem a történetet, akadtak leírások, anekdotázások, amiket le lehetett volna rövidíteni, hogy feszesebb legyen a szöveg. A végén, ahol Draco egyszer csak a semmiből bejött a képbe, nekem kicsit olyan volt, mintha már egy másik történetet olvasnék, teljesen értetlenül álltam a dolog előtt, hogy ez most miért kell ide. Azon kívül kicsit olyan Mary Sue érzetet keltett, hogy három pasi is odáig van Lilyért. Amúgy szépen megkreáltad a történetet, látszik, hogy sokat gondolkodtál fölötte, teletűzdelted odaillő idézetekkel, a humora is nagyon tetszett, nyelvezetileg is elég szépen ki lett fényesítve.
3 pont

Üdv: Hirondelle, Kritika Klub (megtalálsz minket a Merengő fórumán)
süti beállítások módosítása